index

Colanut

(Kolanoot)

 

Inhoud

  • Omschrijving
  • De legende van de colanoot
  • Samenstelling en caloriegehalte van kolanoot
  • De voordelen van kolanoten
  • Effecten op het lichaam
  • Schade en contra-indicaties
  • Kolanoot bij het koken
  • Andere toepassingen van kolanoot

KOLANOOT - BESCHRIJVING VAN DE NOOT. VOORDELEN EN NADELEN VOOR DE GEZONDHEIDlijstje

Omschrijving

Experts noemen de kolanoot een familielid van de cacaobonen, hoewel deze planten uiterlijk niet erg op elkaar lijken. Kolanoten zijn kleine (letterlijk enkele centimeters) zaadjes die worden gevonden in de vruchten van de bomen Cola nitida (Cola glanzend) en Cola acuminata (Cola-puntig), die voornamelijk in West-Afrika groeien.

De kolanoot verbaasde reizigers uit Europa die door het Afrikaanse continent reisden met zijn unieke eigenschappen, de faam van een plant die in staat is om snel iemands kracht te herstellen, letterlijk zijn vermoeidheid op te lossen en zelfs aanhoudende honger te onderdrukken, verspreid over de hele wereld. Kooplieden die op schepen in Afrika aankwamen, probeerden allereerst een waardevolle noot in hun ruim te laden, die in de 16e-17e eeuw al een vrij duur voedingsproduct was geworden.

We hebben de kolanoot ook te danken aan het feit dat er een koolzuurhoudende drank in de wereld is verschenen die bij bijna alle bewoners van de aarde bekend is - Coca-Cola. Toegegeven, in de tijd dat het werd uitgevonden door apotheker John Pemberton, leek Coca-Cola niet op de schuimige bruine zoete vloeistof die nu in flessen in de schappen van supermarkten zit. In 1886 was dit drankje een mengsel voor kiespijn, chronische vermoeidheid en depressie, en het was nogal langzaam uitverkocht, maar nadat de verkoper per ongeluk kolanootsiroop met bruisend water had verdund, werd het mengsel populairder onder de bevolking.

De legende van de colanoot

Een oude Afrikaanse legende zegt dat God op een dag de aarde bezocht. Toen hij terugkeerde naar de hemel, herinnerde de maker zich dat hij een gedeeltelijk opgegeten kolanoot eronder had achtergelaten. Hij kwam terug en zag een man die deze noot probeerde af te maken. God greep de man bij de keel en liet hem een noot uitspugen. Sindsdien verscheen er een adamsappel in de nek van de man - het bewijs van de aanraking van een goddelijke hand.

Cola (Latijnse cola) is een groenblijvende plant van de Malvaceae-familie, die veel soorten omvat. De meest voorkomende zijn Cola acuminata, Cola nitida, Cola vera en Cola Ballayi, die worden aangetroffen in homeopathische geneesmiddelen. Er worden tincturen en extracten van gemaakt, die worden gebruikt als tonicum voor overwerk en een aantal ziekten van het centrale zenuwstelsel.

Samenstelling en caloriegehalte van kolanoot

De twee belangrijkste stoffen die de noot zijn ongewone eigenschappen geven, zijn cafeïne en theobromine. Dit zijn natuurlijke alkaloïden die een stimulerend effect hebben op het menselijk lichaam – ze activeren het werk van het hart, versterken het zenuwstelsel, verwijden de bronchiën en bloedvaten. De hoeveelheid van deze stoffen in 100 g noten is indrukwekkend - 3.5% cafeïne en 2% theobromine. Dat is 10 keer meer dan een kopje oploskoffie.

Het vermogen van colanoten om honger te stillen wordt verklaard door hun hoge voedingswaarde - 10.6% eiwit, 6.27% koolhydraten en 2.5% vet per 100 g product. Het caloriegehalte van noten is 150 kcal, wat ongeveer gelijk is aan 1 banaan of gekookte kippenpoot.

  • Eiwitten, 7.90 g
  • Vetten, 0.10 g
  • Koolhydraten, 5.20 g

De voordelen van kolanoten

Kolanoot is een natuurlijke energetische en hersenstimulerende stof. Het bevat grote hoeveelheden cafeïne en andere natuurlijke stoffen. Als je een noot eet, kun je niet alleen opladen met energie, maar ook vermoeidheid verlichten en honger onderdrukken. De kolanoot is populair in moslimlanden waar alcohol verboden is, en de noot dient als een natuurlijk ontspannend en stimulerend middel van het zenuwstelsel.

Bij de productie van sommige medicijnen wordt notenextract gebruikt. Deze medicijnen worden voorgeschreven om verhoogde vermoeidheid bij ouderen te bestrijden (calorizer). Ook worden colanoten toegevoegd aan zoetwaren, chocolade, en gebak. Op basis daarvan worden energydranken geproduceerd. Het gebruik van kolanoten wordt aanbevolen voor mensen wiens leven of werk gepaard gaat met verhoogde fysieke, mentale of nerveuze stress.

idee

Effecten op het lichaam

  1. Verbetert de gemoedstoestand en werkt als een stimulans van het centrale zenuwstelsel en als een antidepressivum, prikkelt en geeft energie, waardoor slaperigheid, vermoeidheid en melancholie verdwijnen.
  2. Stimuleert en verbetert de harttoon.
  3. Onderdrukt de eetlust, verdooft het hongergevoel, bevordert de verbranding van vetten en koolhydraten in het lichaam en wordt daarom zeer succesvol gebruikt om af te vallen. Het wordt vaak opgenomen in voedingssupplementen om af te vallen. Het is heel goed mogelijk om zonder lunch en diner te doen. Heeft een destructief effect op vetweefsel.
  4. Leidt tot spierontspanning en heeft daardoor een kalmerend effect.
  5. Helpt pijn bij astma- en bronchitis-patiënten te verlichten door de slijmproductie te verhogen en de luchtwegen vrij te maken.
  6. Helpt bij de behandeling van migraine en hoofdpijn bij patiënten.
  7. Het wordt gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering, verhoogt het gehalte aan maagzuur in de darmen en helpt bij dysenterie.
  8. Versterkt de hersenen; gedachten worden helder. Het stimuleert de concentratie, verbetert het proces van onthouden, verhoogt de alertheid en de fysieke mogelijkheden van het menselijk lichaam – erg belangrijk voor mensen die zich bezighouden met intellectueel werk, maar ook voor schoolkinderen of studenten ter voorbereiding op examens.
  9. Stimuleert expliciet de geest en kan tot een euforische toestand leiden.
  10. Het is een antioxidant en diureticum.
  11. Bevordert de eliminatie van gifstoffen uit het lichaam na alcoholvergiftiging en verlicht ontwenningsverschijnselen.
  12. Stimuleert seksueel verlangen en versterkt de potentie, omdat de flavonoïden van kolanoten de microcirculatie en bloedtoevoer naar weefsels verbeteren.
  13. Het heeft een gunstig effect op het werk van spieren en hart en geeft deze toon.

Schade en contra-indicaties

Denk echter niet dat, omdat kolanoten een creatie van de natuur zijn, ze volkomen veilig zijn voor ons.

Nuttigt u teveel en dus bij overmatig gebruik veroorzaakt dit slapeloosheid, aritmie en overmatige opwinding.

Kolanoot bij het koken

Kolanoten worden veel gebruikt in de zoetwarenindustrie; ze nemen deel aan vele soorten gebakken goederen, chocolade en worden zowel vers als gedroogd geconsumeerd. In het thuisland van het product, in West-Afrika, worden de zaden van de colaboom vers of gedroogd geconsumeerd. Nadat de schil is verwijderd, kauwen men zo lang mogelijk op de nucleolus en slikken vervolgens het speeksel in, terwijl de rest van het vruchtvlees wordt uitgespuugd. Voor een niet-gewend persoon kan de smaak van de noot te bitter lijken.

In dit geval is het beter om “colathee” te bereiden. Hier is een eenvoudig drankrecept:

  • Giet 2 kopjes water in een pan, zet deze op het vuur en breng aan de kook.
  • Doe 4-5 noten in de pan en laat 5 minuten koken.
  • Haal van het vuur en filtreer door een zeef.
  • Laat iets afkoelen voor gebruik. Men drinkt één keer per dag een half glas.

De bittere smaak van de zaden geeft een aangename toets aan complexe dranken. In het Caribisch gebied is een cocktail van rum, amaretto, rauw ei en gekonfijte cola populair. In Europa serveren bars een alcoholvrij aperitief gemaakt van citroen-, mango- en perensap, gekruid met kurkuma en kolanoten in poedervorm. Dit kruidige poeder wordt tevens gebruikt als smaakmaker voor warme gerechten, waarbij het wordt gemengd met gemalen chili, gerookte paprika en dillezaden. Amerikaanse koks voegen dit mengsel toe aan gebakken kip, vis, groentestoofpot en mayonaise voor sandwiches. Wat betreft de legendarische drank “Coca-Cola” worden tegenwoordig geen natuurlijke noten meer gebruikt; deze worden vervangen door kunstmatige ingrediënten.

Andere toepassingen van kolanoot

Natuurlijke polyfenolen in de vrucht van de Kola nitida-boom werken als antioxidanten – ze activeren de bloedcirculatie en verbeteren de voeding van huidcellen. Daarom wordt kolanootextract opgenomen in anti-aging gezichtscrèmes, toning lotions en anti-cellulitis producten. Op basis van de walnoot creëren ze shampoos tegen roos en haaruitval, tonics voor de gevoelige huid en bruiningsproducten.

Atleten gebruiken de tonische noot om het uithoudingsvermogen tijdens de training te vergroten en betere resultaten te behalen. Het product is geen doping – het is een officieel erkend ingrediënt in sportdranken.

Daarnaast is kolanoot een krachtig afrodisiacum. Theobromine, een bestanddeel van de noot, verwijdt actief de bloedvaten, waardoor er meer bloed naar het bekkengebied stroomt. Dit verhoogt de mannelijke potentie en de seksuele opwinding bij vrouwen.

1