Zwarte Maca
(Peruaanse Ginseng)
Maca is niet voor niets bestempeld als superfood. Het staat met name bekend om het vermogen het libido te verhogen. Maca bevat maar liefst vijf keer zoveel meer eiwitten dan de gewone aardappels. Het bevat een hoge dosis aan vezels en amper vet. In de westerse landen is maca verkrijgbaar in poedervorm. Deze gedroogde maca bevat circa 55% koolhydraten (suikers/zetmeel), 9% vezels en 10% eiwitten, waaronder meerdere essentieel zijn.
Het is rijk aan linolzuur, en het kan de bloeddruk verlagen. Maca heeft meerdere grote voordelen op de gezondheid.
Het helpt bij bloedarmoede, chronische vermoeidheid (ME/CVS), lichte depressiviteit, stress en spanning, en het heeft een zeer gunstige werking bij kwalen door de menopauze.
Dit is te danken aan het feit dat maca als een adaptogeen in ons lichaam werkt.
Dit betekent dat in plaats van het lichaam te voeden met hormonen, het individueel reageert op de behoeften van verschillende organen. Als je lichaam een bepaald hormoon teveel aanmaakt zal maca de productie verlagen. En andersom: als een hormoon te weinig aanmaakt, zal maca juist de productie stimuleren.
Rode, zwarte of gele maca, welke is het best?
De kans is groot dat je in een natuurvoedingswinkel vanuit een ooghoek al eens ergens enkele potten maca hebt zien staan. De gezonde voordelen die men eraan toekent zijn groot, maar wie is deze alleskunner uit de Andes precies? En nog meer specifiek, wat is nou het onderscheid tussen rode, zwarte of gele maca?
Hierop krijg je hier een antwoord. Je ontdekt wat de verschillen zijn. Niet alleen botanisch of wat betreft samenstelling, maar ook wat betreft de werking. Zo kan je ontdekken welke maca het beste is voor jou.
Wat is maca?
Maca Lepidium meyenii Walp. – zo luidt de volledige naam – is een uniek knolgewas uit de familie van de Brassicaceae. Wat er zo bijzonder is, is dat je het enkel in de Andes kan vinden, op een hoogte boven de 4000 meter. Een plant die op deze hoogte kan overleven, kan niet anders dan bijzonder sterk zijn. Vandaar ook het ongelooflijk versterkende effect van de plant op wie hem gebruikt, maar daarover dadelijk meer.
Wat zijn de verschillen tussen rode, zwarte en gele maca?
Er zijn drie variëteiten van maca en die kunnen we herkennen aan hun kleur. Gele maca is ongetwijfeld het meest bekend en het gebruik ervan is wijd verspreid over de hele wereld. Maar je hebt ook rode en zwarte maca die een iets mildere smaak hebben. Daardoor zijn er ook fervente gebruikers die bij deze twee alternatieve soorten maca blijven zweren.
Het fascinerende is dat elke variëteit van dezelfde plant afkomstig is. Het is enkel de kleur van de schil die verschillend is. De schil bevat telkens andere fytonutriënten wat meteen verklaart waarom de drie variëteiten elk andere gezonde voordelen vertonen.
Rode, zwarte of gele maca, welke kies je het best?*
Volgens de overlevering zou de gele het beste zijn voor dagelijks gebruik. De twee andere soorten zijn zeldzamer en werden bovendien als heilig vereerd. Verder beschouwde men de rode variant als meer vrouwelijk en de zwarte als meer mannelijk. De eerste zou naar verluidt een meer voedende functie hebben, terwijl de zwarte variant meer geschikt is om de energie te boosten.
Gele maca*
Gele maca is een populair supplement wegens zijn sterk opwekkende en adaptogene eigenschappen. Verder is het enorm rijk aan voedingsstoffen, welke bekend staan om het in balans brengen van de hormoonhuishouding, ondersteunen van de vruchtbaarheid en het versterken van de focus.
Rode maca*
Rode maca beschikt over een nutriëntenprofiel dat licht verschilt van gele maca. Het bevat namelijk meer alkaloïden, taninen, sapoinen en glycosiden. Om deze reden zou dit, zoals gezegd, een variant zijn die meer de “vrouwelijke energie” ondersteunt. De stoffen in deze maca zouden een eerder voedend, kalmerend en balancerend effect hebben. Deze variëteit gebruikt men dan ook bij voorkeur in gevallen van stress of ter ondersteuning van de cognitieve functies. Verder komt het “vrouwelijke aspect” ook tot uiting in de inzetbaarheid van rode maca voor klachten tijdens de overgang en zou het bovendien ook een positief effect op de vrouwelijke voortplantingsorganen hebben.
Zwarte maca*
De schil van de zwarte maca heeft ook een andere samenstelling dan de rode en gele variant. Hij bevat dus andere fytonutriënten die in dit geval ondersteuning bieden tegen de oxidatieve stress. Zwarte maca heeft meer de reputatie van invloed te zijn op de “mannelijke energie”. Zwarte maca zou namelijk ondersteunend werken voor het mannelijk libido en als dusdanig kent het als afrodisiacum een rijke traditie in de Andes. Het wetenschappelijk onderzoek bevestigt de werking van maca in dit opzicht. Supplementering met maca leidt tot een toename van de kwaliteit, beweeglijkheid en het aantal spermacellen. Dit effect is bij zwarte maca nog meer uitgesproken. Verder kan zwarte maca ook de bloedsuikerspiegel ondersteunen.
De wetenschappelijk bewezen voordelen van maca zijn onder andere:
- Verhoogt het energielevel en geeft een opgewekt gevoel.
- Verhoogt de vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen.
- Verlaagt het risico op de ontwikkeling van osteoporose.
- Verzacht de symptomen van de menopauze.
- Heeft een krachtige anti-oxidant en anti-aging werking.
Voedingswaarde maca poeder Per 100 gram
- Energie: 325kcal
- Vet: 3,6 gram
- Koolhydraten: 71,4 gram
- Waarvan suikers: 31,1 gram
- Waarvan voedingsvezels: 7,1 gram
- Eiwitten: 14,3 gram
Aminozuren profiel maca
Maca poeder bevat veel essentiële aminozuren en is een goede plantaardige eiwitbron. Het bevat in totaal 18 verschillende aminozuren.
Aminozuren maca poeder Per 100 gram
- Totaal eiwitten: 14,3 gram
- Asparaginezuur: 1,38 gram
- Glutaminezuur: 2,23 gram
- Serine: 710 mg
- Histidine: 310 mg
- Glycine: 970 mg
- Arginine: 1,42 gram
- Threonine: 470 mg
- Alanine: 900 mg
- Tyrosine: 440 mg
- Fenylalanine: 780 mg
- Valine: 1,13 gram
- Methionine: 400 mg
- Isoleucine: 670 mg
- Leucine: 1,3 gram
- Lysine: 790 mg
- HO-Proline: 370 mg
- Proline: 7 mg
- Sarcosine: 10 mg
Vitamines in maca poeder
Het aantal verschillende soorten vitamines in maca poeder is vrij bescheiden.
Vitamines in maca poeder Per 100 gram
- Vitamine C: 285 mg (475% ADH)
- Vitamine B1: 1 mg (90% ADH)
- Vitamine B2: 0,4 mg (21% ADH)
- Vitamine B3: 5,7 mg (29% ADH)
- Vitamine B6: 1,1 mg (57% ADH)
Afhankelijk van het gebied waar de maca is geteeld kan maca nog andere vitamines bevatten.
Mineralen in maca poeder
Maca is rijk aan mineralen en spoorelementen en een goede bron van calcium, kalium, ijzer en koper.
Mineralen Per 100 gram
- Calcium: 450 mg (45% ADH)
- Kalium: 2 gram (57% ADH)
- Koper: 6 mg (300% ADH)
- Magnesium: 74 mg (21-25% man/vrouw ADH)
- Fosfor: 220 mg (37% ADH)
- Natrium: 18 mg (1% ADH)
- IJzer: 15 mg (100% ADH)
- Zink: 12 mg (150% ADH)
- Jodium: 520 microgram (34% ADH)
Afhankelijk van de grond waar de maca is geteeld kan maca nog andere spoorelementen bevatten.
Wil je maca poeder gebruiken om je jodium aan te vullen (omdat je geen of weinig brood eet) dan kan je het beste zwarte maca nemen. Deze bevat meer jodium dan gele en rode maca.